Skip to content

GA 不加上 source 會如何處理

2009/08/07

問題: 由於用上 OpenX 為廣告的管理工具, 所以基本上不同domain 的廣告都係用上同一個domain出的.
但係咁問題就黎啦, 因為現在我想track 某一個web的其中一個廣告 CTR, 但係同一頁內我有真的web link, 也有 ads, 咁我點先知user 係click 邊一個位的呢? 而 OpenX 唔加 utm 的話就只會當為refereral.

所以今次測試係試下 utm source 唔用加value, 試下佢會唔會自己get referrer 的domina 黎做source, 定係會直頭唔記錄.

Result 過兩日就知.

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: