Skip to content

中文關鍵字的密度(Keyword Density)

2009/08/10
tags:

好多人都知道關鍵字的密度對 Google 的排名有一定的影響, 而好多人都知道關鍵字的密度最好係2% – 8%, 但係中文字又要點計算呢?

就好似 “關鍵字密度", 如果我找 “關鍵字"又叫中唔中呢? 如果 Google 係識得分詞(words)/ 片語(phrase)的話, 佢又點根據咩黎分別呢? 咁如果我個page 有 “關鍵字密度", 咁我search “關", “鍵", “關鍵", “關鍵字", “密度" 有會點處理呢? 每個字的密度又點計呢? 呢個問題真係要慢慢研究一下.  不過而家關鍵字密度的比重相對降低, 所以唔洗太深迷於關鍵字的玩意. 但關鍵字搜索始終都係基本功, 研究下又有何不好呢?

順帶有一d 中文關鍵字的工具俾大家, 英文的keyword density就自己係Google 找吧.

http://tool.chinaz.com/Tools/Density.aspx
http://ser.tw/c_keyword_density.php

PS: 你係唔係覺得我講左好多次"關鍵字密度"呢個字呢… 哈哈.

廣告
No comments yet

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: